Pl. Kilińskiego 4 lok 1.2, Mińsk Mazowiecki

Mikroflora jelitowa

Badania mikroflory jelit mogą być  bardzo ważnym elementem diagnostyki np. w IBS. Faktem jest, że prawidłowa mikroflora ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowia jelit, ale i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.   Co więcej jest ważnym elementem leczenia i zapobieganie alergii pokarmowej opóźnionej.

Mikroflora jest jedną z trzech  najważniejszych składników bariery jelitowej. Jej prawidłowy rozwój i stan jest warunkiem niezbędnym do zachowania prawidłowej pracy i szczelności jelita.

Jest to ilościowe i jakościowe badanie bakterii oraz grzybów w kale. Oceniania jest:

  • Mikroflora ochronna
  • Mikroflora immunostymulująca
  • Mikroflora odżywiająca nabłonek jelita
  • Inne bakterie proteolityczne
  • Grzyby drożdżopodobne i pleśniowe

Podstawowe funkcje bakterii w jelicie:

  • Zapobieganie  namnażaniu się i zasiedlaniu  mikroorganizmów chorobotwórczych. Dzięki tworzeniu szczelnej „ tarczy” na błonie śluzowej jelita zapewniają one jego ochronę – bakterie przylegają ciasno do nabłonka jelita, przez co uniemożliwiają kolonizację go przez patogeny.  (rola ochronna)
  • Dostarczanie energii, produkcja witamin: z grupy B, K (rola metaboliczna i odżywcza)
  • Wspomaganie początkowego etapu trawienia (rola metaboliczna)
  • Stymulują układ odpornościowy gospodarza (rola immunologiczna)

Tkanka limfatyczna związana z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego zawiera ponad 80 % limfocytów całego organizmu i tworzy skomplikowany system odpornościowy zwany układem GALT (ang. gut-associated lymphoid tissue). Kolonizowanie bakteriami zaczyna się już w momencie porodu, a bakterie zasiedlające jelito są pierwszymi antygenami z którymi układ odpornościowy ma kontakt. Zdrowe jelita i prawidłowa błona śluzowa ma kluczowe znaczenie dla odporności organizmu!

Rola ochronna bakterii w jelicie

Za mikroflorę ochronną uznaje się przede wszystkim te bakterie, które produkują kwas mlekowy. Są to szczepy wykorzystujące węglowodany z pokarmu i jako produkt uboczny wytwarzają kwas mlekowy, który zakwasza środowisko w jelicie. Dzięki temu chorobotwórcze mikroorganizmy i nie mogą się w nim rozwijać.

Odżywianie nabłonka, produkcja śluzu. Kolejne dwie bakterie, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit to takie, które produkują szereg krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są też pożywką dla innych szczepów bakterii.

Badania mikroflory jelit zalecane jest między innymi w przypadkach:

  • Dolegliwości ze strony układu pokarmowego, stwierdzonego Zespołu Jelita Drażliwego
  • W chorobach autoimmunologicznych
  • W Atopowym Zapaleniu Skóry
  • Przy nawracających infekcjach (również układu moczowo – płciowego)

Dlaczego należy wykonać badania na mikroflorę jelit?

Badanie pokazuje stopień zaawansowania dysbiozy jelitowej. Brak równowagi świadczyć może także o jelicie przesiąkliwym, które z kolei powoduje przewlekły stan zapalny i alergię. Na podstawie badań można dobrać indywidualną terapię probiotykami.

Liczba drobnoustrojów zamieszkujących przewód pokarmowy człowieka dziesięciokrotnie przekracza liczbę własnych komórek organizmu. Liczba genów tych mikroorganizmów jest większa od liczby genów człowieka ponad stukrotnie. Drobnoustroje te biorą udział w fermentacji składników pokarmowych, syntezie witamin, stymulują układ odpornościowy, nie tylko wpływają, ale są wręcz konieczne na sprawne działanie tzw. osi mózgowo-jelitowej. Udowodniono, że bakterie jelitowe produkują tzw. neurotransmitery, za pomocą których bezpośrednio przesyłają informację włóknami nerwu błędnego do mózgu.

Zasiedlenie przewodu pokarmowego przez bakterie następuje już w chwili narodzin, gdy noworodek przechodzi przez kanał rodny matki oraz w pierwszych chwilach kontaktu z jej skórą, ustami. Wpływ na skład tej mikroflory i jej właściwości mają dieta, leki (zwłaszcza antybiotyki, ale też leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego).

Udowodniono naukowo wpływ flory jelitowej na choroby przewodu pokarmowego – zaburzenia czynnościowe (tzw. jelito nadwrażliwe), choroby zapalne jelit, ale także wielu chorób metabolicznych jak miażdżyca, cukrzyca, otyłość. Znany jest także wpływ bakterii jelitowych na stan psychiczny  – głównie na zaburzenia depresyjne i lękowe.

Nadmierny rozrost bakterii w jelicie cienkim (tzw. zespół SIBO), do którego dochodzi pod wpływem wielu powszechnie stosowanych leków, po niektórych operacjach brzusznych powoduje objawy wynikające z nadmiernej fermentacji jak wzdęcia i gazy, biegunki, dyskomfort i bóle.

W obecnych czasach jesteśmy w pewnym zakresie badać skład flory jelitowej i skutecznie na niego wpływać a tym samym łagodzić wiele dolegliwości i wpływać na przebieg wielu innych, z pozoru nie związanych z jelitami chorób.

Namnożenie chorobotwórczych bakterii w jelicie jest pierwszym krokiem do rozwoju choroby

Mikroflora jelitowa odgrywa główną rolę w profilaktyce i leczeniu licznych chorób. Analiza równowagi mikrobiologicznej jelita, a następnie odbudowa ewentualnych zaburzeń jest więc metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz efektywną i bezpieczną terapią wspomagającą leczenie.
Bytujące w przewodzie pokarmowym mikroorganizmy wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. W jelitach zdrowego człowieka bytuje około 2 – 3 kilogramów drobnoustrojów. Gdyby pozbawić ludzki organizm tego ekosystemu, nie bylibyśmy w stanie przeżyć. Korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe bezpośrednio lub pośrednio koordynują bowiem funkcjonowanie każdego organu i narządu. Do głównych ról pełnionych przez ten niezwykle ważny ekosystem należą przede wszystkim:

  • Wspomaganie procesu trawienia
  • Produkcja witamin (z grupy B i K)
  • Konkurencja z mikroorganizmami chorobotwórczymi
  • Stymulacja komórek układu immunologicznego
  • Neutralizacja toksyn i innych substancji potencjalnie szkodliwych
  • Hamowanie stanu zapalnego
  • Uszczelnianie bariery jelitowej

Współczesny tryb życia prowadzi do zaburzenia mikroflory jelit

Mikroflora jelitowa tworzona jest nie tylko przez drobnoustroje pożyteczne i prozdrowotne, lecz także potencjalnie chorobotwórcze bakterie i grzyby drożdżopodobne. Jeśli bakterie korzystne dla zdrowia dominują w jelicie, uniemożliwiają mikroorganizmom chorobotwórczym i drożdżakom nadmierne namnożenie się. Mówimy wówczas o prawidłowej mikroflorze jelitowej. Niestety mikroorganizmy jelitowe narażane są na szereg niekorzystnie działających czynników.

Do elementów zaburzających równowagę mikroflory jelitowej należą:

  • Antybiotyki, zwłaszcza wielokrotnie stosowane
  • Interwencje medyczne (terapie i zabiegi w obrębie przewodu pokarmowego)
  • Długotrwały stres psychiczny i fizyczny
  • Niezdrowa, wysokoprzetworzona żywność
  • Używki
  • Wybrane leki (np. niesteroidowe leki przeciwzapalne)
  • Niehigieniczny tryb życia

W efekcie dochodzi do rozwoju dysbiozy jelitowej, czyli silnego zmniejszenia populacji  bakterii korzystnych i nadmiernego namnożenie chorobotwórczych patogenów. Naukowcy wskazują, iż nieprawidłowy układ mikroflory jelitowej może być przyczyną rozwoju i/ lub podtrzymania szeregu jednostek chorobowych, zwłaszcza tzw.” chorób cywilizacyjnych”. Grupą szczególnego ryzyka są dzieci rodzone cesarskim cięciem, u których kolonizacja przewodu pokarmowego jest opóźniona i nieprawidłowa od samego początku.

Tylko odpowiednio dobrane probiotyki skutecznie odbudują mikroflorę jelitową

Z tego względu rosnąca popularnością cieszą się probiotyki, czyli wywodzące się z jelita żywe szczepy mikroorganizmów, o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Celem stosowania probiotyków jest zwiększenie populacji bakterii prozdrowotnych i eliminacja chorobotwórczych patogenów, zarówno grzybów jak i bakterii. Należy jednak pamiętać, iż każdy probiotyk działa inaczej i tylko stosowanie odpowiednio dobranej probiotykoterapii przyniesie spodziewane efekty i przełoży się na poprawę stanu zdrowia.

KyberKompaktPro

KyberKompaktPro to kompleksowe badanie mikroflory jelit. Jest to ilościowa i jakościowa diagnostyka bakterii wskaźnikowych oraz grzybów występujących w jelicie.
Badanie ocenia występowanie oraz stopień ewentualnej dysbiozy w przewodzie pokarmowym. Wynik badania zawiera ocenę, interpretację oraz propozycję terapeutyczną (terapia mikrobiologiczna), opracowaną na podstawie zarówno uzyskanych wyników, jak i jednostki chorobowej stwierdzanej u pacjenta. Materiałem do badania jest kał. Cena promocyjna 470zł

Zaburzenia w mikroflorze jelitowej mogą przyczynić się do:

  • Zaburzeń trawienia i wchłaniania
  • Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, mdłości, refluks żołądkowo – jelitowy)
  • Nietolerancji i alergii pokarmowych
  • Atopowego zapalenie skóry i innych problemów skórnych (trądzik, świąd, nawracające zakażenia skóry)
  • Nawracających infekcji dróg oddechowych, ucha środkowego, zatok
  • Nawracających infekcji układu moczowo – płciowego i przewodu pokarmowego
  • Grzybicy przewodu pokarmowego
  • Chorób autoimmunologicznych
  • Nadwagi i otyłości
  • Pogorszenia kondycji psychofizycznej
  • Zespołu nadpobudliwości psychoruchowej
  • Zaburzeń ze spektrum autyzmu
  • Zaburzeń nastroju